2016-07-10 00:52:57• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyet se látott még Szatmárnémeti: favágóverseny az új központban

Koncertek, rali, strandröplabda, termékvásár, akciódús bemutatók, vagy akár tüntetések, kinevezések és megemlékezések - sok mindent látott már az Október 25. tér, a szatmáriak új központja. De hogy favágóverseny legyen a betonrengetegben...

Szombat délután pedig pontosan ez történt: láncfűrészek semmivel össze nem keverhető hangja búgott fel a Husqvarna TimberKing Contest elnevezésű professzionális favágóversenyen. Az Agropataki és a Husqvarna Románia a nemzetközi versenyek mintájára szervezte meg a viadalt, amely három számból állt: a lánccsere, a precíziós vágás, valamint a gallyazás volt terítéken.

A versenyen tizenegy, egyenként három tagú csapat mérte össze tudását, ügyességét. Minden tag csak egy-egy számban versenyzett. Gyorsaság, pontosság, ügyesség egyaránt fontos szerepet játszott, mindezeket pedig neves, négy tagú zsűri értékelte: ketten Besztercéből érkeztek, a másik két tag pedig Bukarestből, illetve Kolozsvárról. Eredménylistájukról csak annyit, hogy világbajnoki ezüst- és bronzérmet is találunk rajta.

A verseny a lánc cseréjével kezdődött. Amíg a legtöbben egy perc körüli idő alatt cserélték le a láncot, addig a szám győztese alig 33 másodperc alatt. Magabiztosság, tudatosság, egyben bizonyos fokú gyengédség jellemezte mozdulatait - mintha unokáját tette volna tisztába. Ebben a versenyszámban nem csak a gyorsaság számít, büntetőpont jár például, ha valaki bármilyen kis sérülést szerez - és bizony nem egy versenyző szerzett is.

A második szám a precíziós vágás volt. A druzsbásoknak két fenyőrönköt kellett elvágniuk: alulról és felülről. Fontos cél, hogy a két vágás találkozzon, de arra is figyelniük kellett, hogy a levágott szelet vastagsága 3-8 centiméter között legyen. Talán egyszerűnek hangzik, ám a gyakorlat igazolta: egyik része sem az.

A harmadik szám a gallyazás volt. Egy-egy rönkből több ág meredezett minden irányban. Itt sem csak az volt a fontos, hogy ki vágja le minél gyorsabban a gallyakat, mert a szigorú zsűri az esetlegesen megmaradó csonkokat is megmérte....

A szervezők azonban arra is figyeltek, hogy a szombat délután ne csak a favágásról szóljon, hanem egyfajta családi nappá alakuljon. A közönség fűvágó traktorral szlalomozhatott, vagy éppen megcsodálhatta a Husqvarna termékcsalád darabjait. Az első kétszáz vendég ingyen fagyit kapott, ezt nyalogatva figyelhette akár a láncfűrésszel faragó szobrászt vagy éppen a robot-fűnyírót.

Az eseményt a szatmárnémeti Ash Band koncertje zárta.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: